Feeds RSS
Feeds RSS

1 Nisan 2010 Perşembe


Hamileyken kendi sağlığınıza dikkat etmek, bebeğinizi de korumanın en iyi yoludur...Başlangıçta size kocaman görünen ’hamilelikteki yasaklar listesi’ aslında düşündüğünüz kadar korkutucu değildir. İşte, hamilelikte beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler...

Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler

Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (tehlikeli bir bakteri cinsi) bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir.

Yumurta: Az pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemeli. Çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella’nın kaynağı olabilir. İyi pişmiş ya da katılaşana kadar kaynamış yumurtanın bir zararı olmaz.

Az pişmiş ya da çiğ et:

Çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemeli. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirin. Buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmeyin.

Deniz ürünleri: Midye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yenmemeli. Sushi de hamilelikte tüketilmemeli. Çiğ deniz ürünleri salmonella nedeniyle zehirleyebilir. Aynı zamanda, campylobacter (hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapan bir bakteri) ve listeria da taşıyabilirler. Deniz ürünlerini, iyice pişirdikten sonra yiyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder