Feeds RSS
Feeds RSS

1 Nisan 2010 Perşembe


Bazı sebze, meyve ve baharatların yağ yakımına yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Diyetinizde bu besinlere ağırlık verirseniz, daha kolay zayıflayabilirsiniz.
İşte zayıflamanıza yardımcı olan ve daha kolay kalori yakmanızı sağlayan besinler…

BADEM
International Journal of Obesity and Related Metabofic Disorders dergisinde yayımlanan bir çalışmada, 65 yüksek kilolu ve obez yetişkinin diyetine badem eklenmesiyle zayıflama sürecindeki değişim incelenmiştir. Buna göre diyetine badem eklenen bireylerde, 6 ay sonunda kilo kayıplarında yüzde 11-18 oranında, bel çevresi kaybında yüzde 9-14 oranında, yağ kayıplarında yüzde 20-30, su kaybında yüzde 1-6 oranında daha başarılı sonuçlar gözlenmiş. Kan basıncı ise bazı bireylerde değişmezken, yüzde 11’e varan oranda fark yaşanan kişiler de saptanmıştır. Bu lezzetli ve faydalı besini diyetinize eklemeli, ancak yağlı tohum olduğu için yüksek kalorisiyle makul porsiyonlarda tüketmelisiniz.

ENGİNAR
Potasyum, kalsiyum ve manganez açısından zengin olan A, B1 ve C vitaminlerini içeren enginar, yanlış beslenme, ilaç veya alkol kullanımı sonucu oluşan toksinlere karşı karaciğeri koruyucu rol gösterebilen, kolesterol ve trigliserit seviyelerinin düşmesinde etkili olabilen bir besindir… İştahın dengelenmesine ve sindirime yardımcı özellikler taşıyabilir. Vücut ve özellikle karaciğer için iyi bir temizleyici olan bu lezzetli ve aromatik besinin yağ yakımında yararı olduğu biliniyor.

TARÇIN
Güzel aroması kadar, önemli sağlık faydaları ile de dikkat çeken tarçın, kan şekeri ve insulin seviyelerin dengelenmesinde fonksiyonel rol oynayarak kilo kaybına yardımcı olur. Hayvan deneylerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre, kilogram başına 300 mg. tarçın verilen farelerin 3 hafta içinde kan şekeri emiliminin yüzde 17 oranında kontrol altına girdiği gözlenmiştir. 40 gün sonunda kan şekeri seviyelerinin yüzde 18-29, trigliseridlerin yüzde 23-30, LDL kolesterolün yüzde 7-27 ve total kolesterolün yüzde 12-26 azaldığı tespit edilmiştir. Şubat 2004 yılında sonlanan bir çalışmaya göre ise insülin direncinin azaldığı gözlenmiştir. Buradan yola çıkarak glisemik indeksi dengelenmiş bireylerde daha verimli kilo kaybı sağlandığı, yağ kaybının hızlandığı gözlenmiş. Bu nedenle bitki çaylarınızı çubuk tarçın ile demlemek, yemeklere ve tatlılara tarçın katmakta yarar var.

NAR
Antioksidanlar arasında zenginliği ile ön plana çıkan nar, bağışıklık sisteminin en önemli yardımcılarındandır. Su atımına yardımcı özelliği, tohumlarının barsak çalışmasına yardımı ve tokluk hissine desteği ile de bilinir. Meyve olarak tüketebileceğiniz gibi yoğurt ve salatalara da eklenebilir.

ARMUT
İçeriğindeki fitokimyasallar ile sağlığa birçok katkısının yanı sıra tokluk hissine de yardımcıdır. Ayrıca barsak sistemini hızlandırıcı özelliği ile zayıflama diyetlerinde sıklıkla kullanılması gereken bir meyvedir.

KIRMIZIBİBER
Vücudu ısıtıcı özelliği olan kırmızıbiber, metabolizmayı hızlandırırken, yapılan çalışmalarda besin tüketiminde 20 dakika bile sonra, oksijen kullanma kapasitesini artırabileceği gözlenmiştir. Bu durumda bu yararlı etki için yemeklere biraz daha fazla pul biber ekleyerek kilo kaybına yardımcı olabilirsiniz.

KEFİR
Kefir, yapısındaki bakteri ve mayalarla sahip olduğu probiyotik özelliği sayesinde hazmı kolaylaştırıcı, mide ve pankreas salgılarını artırıcı, barsaklarda da antibakteriyel etkisi bulunmaktadır. Kolesterolü düşürücü, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini baskın hale getirici özellikleri kefire artı önem katarken, zayıflama diyetlerine yaptığı destekle de dikkat çekicidir. Fermente bir süt ürünü olan kefirin light formunu günlük beslenmesinde düzenli olarak tüketenlerin daha başarılı oranlarda yağ kaybettikleri gözlemlenmektedir.

KURU KAYISI
Potasyumun zengin kaynaklarından olan kayısı, yazın taze, kışın kuru olarak düzenli olarak tüketilmesi önerilen bir besindir. Besleyici, sindirim sorunlarına yardımcı; stresi, kansızlığı önleyici özellikleri olan kayısı, yağ yakma üzerinde metabolizmayı destekleyici olarak da görev yapar. Öte yandan lifli besinler kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlar. Ayrıca zararlı maddelerin barsakta kalma süresini kısalttıkları için de tokluk hissini sağlamada da faydalı oldukları saptanmıştır.

ekolay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder